Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ezeket olvasom

No komment

Az egyedi személyiségű magyar haladógondolkodó

2016.08.24. 14:00 :: Fenehorizont 667

Először is: szeretném kijelenteni, hogy mivel a magyar haladógondolkodó, mint olyan egy megismételhetetlen, páratlan személyiség, aki különlegesebb, okosabb, nyitottabb elméjű és toleránsabb az átlagembernél, ezért nem lehet korunk egyik fő eretnekségének, az általánosításnak tárgya. Ennek ellenére én megpróbálom összefoglalni, hogyan látom az ilyen embert - ugyanis minden fantasztikumuk és hópehely-szerű egyediségük ellenére vélek felfedezni EGY-KÉT hasonló tulajdonságot ezek között a csudás teremtések, korunk bolsevikjai lángoszlopai között.
Jöjjön tehát a pest-belvárosi felvilágosult, tudatos, demokrata, nyitott elméjű, toleráns, szociálisan érzékeny, modern felfogású, humánus, környezetvédő, alapvető emberijogista, társadalmi felelősséggel teljes individuumok, azaz a magyar haladógodolkodók jellemzése.

 

Tolerancia

A magyar haladógondolkodó mindenek előtt toleráns. Ez a legfontosabb, meghatározó tulajdonsága. Minden véleményt elfogad, függetlenül attól, hogy egyetért-e vele, vagy sem. Mindenre nyitott, és hagy érvényesülni mindenkit. Persze toleranciája neki sem végtelen, hiszen vannak vállalhatalan emberek, nézetek, világképek, viselkedésmódok és élethelyzetek, amiket egy magafajta civilizált ember egyszerűen nem tűrhet.

Ilyenek például:

- Azok, akik nem örülnek feltétel nélkül, ha papírok nélkül Európába érkezik többmillió muzulmán
- Akik Magyarország fehér középosztályán kívül bármilyen emberfajtákból álló vallási, kulturális csoportosulást negatív kontextusban emlegetnek - tehát ha valaki nem csak és kizárólag szeretettel beszél a romákról, zsidókról, arabokról, négerekről, nőkről, hajléktalanokról, LMBTQIAHADFG emberekről
- Amikor valaki a fent említett elnyomott kisebbségek tagjainak hovatartozását megemlíti akkor is, amikor az illető nem valami jót, hanem minden bizonnyal a társadalom hibájából neadjisten rosszat tesz
- Amikor valaki szerint a fent említett embercsoportok tagjai az esetleges rossz sorsukért, szegénységükért stb. saját maguk is felelősek, nem csak a fehér középosztály
- Ha valaki a Fideszre szavaz
- Ha valaki nem szidja elég hévvel Orbán Viktort - természetesen nem azért, mert a felvilágosult netán gyűlöli a miniszterelnököt (ilyet egy haladógondolkodó sosem tenne), hanem kizárólag a demokrácia és a jogállam védelmében
- Amikor valaki keresztény erkölccsel példálózik (maradjon otthon a vallásával, a négy fal között)
- Akinek nem szimpatikus az USA külpolitikája és Hillary Clinton elnökjelölése - hát még ha jobban kedveli Trumpot nála!
- Akik szerint Trianon nem a magyarok hibájából történt
- Akik bizonytalanok annak megítélésében, hogy az éghajlatváltozást csakis az emberiség okozza, vagy természetes tényezők is közrejátszanak-e ebben

A fent felsoroltak olyan jellemzők, melyekkel szemben egy haladógondolkodó nem lehet elfogadó. Amennyiben a felvilágosult ilyesmit lát, az emberiesség és a humanizmus szellemében hamarjában el is kezdi köpni a speciálisan ilyen esetekre kifejlesztett nyelvének jelzőit: náci, rasszista, fasiszta, intoleráns, elnyomó, kirekesztő, xenofób, homofób, iszlamofób, demagóg, szexista, hímsoviniszta, tekintélyelvű, populista, patriarchális, bigott, maradi, szemellenzős, fideszbirka, aljas, érzéketlen, buta ésatöbbi. Persze nem gyűlöli ő ezeket az embereket, dehogyis, csak éppen minden létező fronton megpróbálja pincurkát ellehetetlenítgetni őket: akár az egy társaságban vagy internetes felületen lefolytatott beszélgetés közbeni billogozástól elkezdve a politikai, közéleti karrier komplett tönkrezúzásáig bármilyen formában; szívesen jelent fel neki nem tetsző véleményt az adminnál, rendőrségen ún. gyűlöletbeszédért, de egészen Brüsszelig vagy befolyásos emberek által szerkesztett és tulajdonolt nyugati újságig is menetelhet - attól függően, hogy a felvilágosult milyen ráhatással bír a tulajdonképpen eszmetársai által tematizált közéleti-politikai térre. Minél nagyobbal, annál erőteljesebb a társadalmi igazságosság nevében szükségszerű, nevelő célzatú rendszabályozás. Természetesen mindezt a demokrácia és az Alapvető Emberi Jogok védelmében, a Jó Ügy érdekében teszi.

A haladógondolkodó tehát a feltétlen szólásszabadság és a tolerancia híve. Az ilyen ember ezért mindig rendkívül kompromisszumkész, megértő és elfogadó - elsősorban saját magával és azzal, aki gyakorlatilag teljesen ugyanazokat mondja, amit ő. Jó, abban azért lehetnek nézetkülönbségek, hogy melyik belvárosi street food-árusító helyen lehet kapni a legjobb házi, kézműves, handmade grillezett jaksajttal ropogós buciban tálalt, konfitált lámaburgert, valamint Tarantino melyik filmje a legzseniálisabb; Orbán Viktor diktátor vagy csak despota, és hogy a Sex Pistols punk-e.

Politikai, közéleti állásfoglalások

A modern, felvilágosult ember mindig politikailag független. Nem kötődik pártokhoz, mint a fideszesek például, nem tagja semmilyen politikai jellegű csoportosulásnak. Soros György tulajdonképpen egy civil, akit a sok birka démonizál. Kedvenc időtöltése a sorosozók kifigurázása - persze a pénzéből tartott előadásokra és menetrendszerű demokráciaféltő tüntetésekre elmegy; az is előfordulhat, hogy egyenesen pont a zsebébe vándorol az a pénz valamilyen hasznos, demokratikus, független-civil tevékenységért cserébe.
Nézetei sokrétűek, szofisztikáltak: mindig objektíven és nyitottan annak az ellenkezőjét gondolja, amit Orbán és a Fidesz kommunikál vagy cselekszik. Ami Orbán szerint jó, az szerinte nem, és ami mellett a Fidesz kiáll, azt tűzzel-vassal irtja, legyen az bármi, de tényleg bármi. Oktatással, neveléssel, közgazdaságtannal, közélettel kapcsolatos nézetei minden esetben a Fidesz által hangoztatottak ellentétei, szuverénül. Soha nincsen kivétel. Soha, semmiben.
Kedvenc felelősségteljes időtöltése a rendszer ellen való, valami elképesztően, aránytalanul nagy médiahátszéllel (ami média persze el van nyomva) megtámogatott és néha már börleszkbe hajló módon túllihegett lázadásban részvétel, vagy annak támogatása. Amíg el nem kezd esni az eső, mert akkor inkább beül egy romkocsmába kézműves sörre vagy rozéfröccsre 1000 HUF/adag áron, és ott folytatja a szegényekkel, elnyomottakkal való szolidaritást.
Hashtagelés, Facebook-csoporthoz csatlakozás, profil- és borítóképcsere, mint a Jó Ügyekkel való szimpatizálás bizonyítása. Fotel- és kanapéaktivizmus. Lakásforradalmárkodás és szobában kulturáltan lázadás.
Kiállás az Alapvető Emberi Jogokért - kivéve persze itt is saját országa fehér középosztályának igényeit. Kiállás a demokráciáért, a jogállamért, a köztársaságért. Kiállás a fehérek által elnyomottak mellett. Minél barnább bőrű egy ember, annál inkább el van nyomva, és annál kevésbé hibáztatható saját, negatív következményeket okozó tetteiért. Azért mi vagyunk a hibásak, mert kirekesztünk. Ő, mint haladógondolkodó persze nem, csak és kizárólag valaki más lehet a felelős ebben a csúnya dologban. Meg persze a Fidesz és Orbán Viktor.

Közéleti-politikai tevékenységét jelentősen megkönnyíti, hogy a Fidesz szavazói és az általa olyannyira megvetett magyar középosztály, az átlagember között jelentős az átfedés, így bátran oszthatja a stigmákat, lebiggyesztett pofával, toleránsan nézheti le a zembereket. Természetesen ezt sem gyűlöletből teszi, hanem racionális, emberi jogi megfontolások, valamint humanista meggyőződésének eredménye, hogy egy egész ország lakosságának a 60-70%-át degradálja mucsai, felvilágosulatlan baromnak, akik a középkorba/Horthy-rendszerbe/Kádár-korszakba haladnak visszafelé, nem hallván az idők szavát.

Hagyományokhoz való viszony

Mivel a haladógondolkodó silány jelleme miatt az ún. hagyományos, azaz az ember emberhez való viszonyát rendre alakító, évezredek során -nyilván nem véletlenül- kikovácsolódott értékrend következtében anno tuti pörögve repült volna le a Tajgetoszról, ezért zsigerből gyűlöl mindent, ami bevett és szokásos. Nehogy már ő változzon és alkalmazkodjon, tegye ezt inkább körülötte az egész világ!
Ezt a hozzáállást a szokásokhoz a nyitott elméjű persze sohasem nevezné gyűlöletnek, akkor sem, ha főzőlapon melegítenék a kezét, mivel - mint tudjuk - egy ilyen modern ember nem gyűlölködik. Inkább egy technikai manővernek próbálja elhazudni, mellyel megszabadítaná a népet az őt béklyózó hagyományoktól és bevett gondolkodásmódtól, azaz a hamis tudatuktól, hogy utána azok csillogó szemű felvilágosultként törhessenek a tökéletes egalitarizmus és a haladógondolkodókkal való vélemény-azonosság felé.
Ezért ami hagyományos, az rossz. Pont. 
Túl kell haladni és meg kell szüntetni, legyen szó bármiről, az élet bármely területén. Hagyományos intézmények, szokások, ún. előítéletek, berögződések, nemi szerepek: mind-mind kukába velük. Aki nem így gondolja, azt objektíven és nyitottan meg kell akadályozni a cselekvésben, szeretettel és megértéssel be kell tiltani, humánusan el kell előle szívni a levegőt, karanténba kell tolerálni valahogyan, bárhogyan - csak ne hallassa a hangját. Hivatkozási alapként független, civil, demokrata és globális szervezetek, közösségek, workshopok, előadások, brutális olvasottságú médiafelületek, hatalmas politikai-gazdasági jellegű csoportosulások és lobbiszervezetek valóságos armadája áll rendelkezésére, melyek egyetlen, kizárólagos dolga az őrködés-jelentés-ellehetetlenítés mechanizmusára épülő felvilágosult felelősségre vonás. Demokratikusan, persze.

Ezek alól természetesen kivételt képeznek a kötelezően védendő és szükségszerűen elnyomott vallási-etnikai kisebbségek, valamint azok autentikus szokásai. Ezeket mindenáron meg kell védeni még akkor is, hogyha a saját kultúránkban sosemvolt, vagy az által már többszázéve elfelejtett, törzsi jellegű rítusokról van is szó. Akkor is melléjük kell állni, és harcolni a sokszínűségért, hogyha az a mi népünket töri és szakítja, ugyanis ezzel is csak a kicsodákat, na vajon kicsodákat? Hát a felvilágosult legfőbb ellenségét, a fehér középosztályt lehet gyengíteni, támadni.
Amit szabad a cigánynak/négernek/muzulmánnak, azt nem szabad a kisökörnek.
Jupiter bekerázva, tökrészegen rendszeresen fossá verheti, lekéselheti, baltával ütheti otthon a feleségét, élettársát, kisgyerekét, a közelébe sem szagolnak a jogvédők - mondjuk jobban is járnak, mert a nyakuk lenne eltörve. Meg amúgy sem mernének oda bemenni, csak fényes nappal, kamerák és mikrofonok óvásában, hogy meghallgassák a direkt nekik tartogatott szöveget, amit aztán objektíven és haladóan az utolsó szóig el is hisznek, hogy utána repüljön a veretes cikk a fehér középosztály és Orbán kirekesztése miatt peremen élők borzasztó nyomoráról.
Jupiter lehet "szexista", csinálhat videjóklippeket, amikben kurvák seggét csapkodja, és komplett életművet felépíthet a ribanc-pina-pénz-megverlekköcsög négyesfogatára. Ha meg véletlenül össze tud rakni átlagban három értelmes mondatot egymás után, jön a magyar haladár blogger, és körbenyalogatja, hogy ekkora zsenit rég hordott a hátán a földgolyó. Lehet, még Grammy-díjat is kap érte, ahol aztán felszólalhat azért, mert nem díjaznak elég négert. A felvilágosult meg bólogat, hogy hát igen, a kirekesztés még mindig milyen borzasztó probléma.
Jupiter fogdoshatja fehér nők nemiszervét a fürdőben és az utcán, majd jön egy jogvédő, és megmagyarázza, hogy náluk a nők nem bikiniben, hanem tetőtől talpig becsomagolva egy résből pilláznak ki a strandon, ezért összezavarodott szegény. Meg amúgy is, csak egy-két-három-négy-hatszáznyolcvankilenc elszigetelt esetről van szó, ne általánosítsunk. A magyar ember is szokott bűnözni.
A fehér dolgozó meg be ne szóljon a munkahelyen, hogy -De szép a dekoltázsod!, mert még a végén feljelentik zaklatásért.

Transzcendencia, vallás

Természetesen a haladógondolkodó mindenki vallását tolerálja nem, bőrszín és származásra való tekintet nélkül. 
Kivéve, ha hangot mersz adni keresztény hitednek, és keresztény erkölcsre merészelsz hivatkozni akár csak egy mondat erejéig is. Akkor aztán egyből jön a toleráns cunami, aminek a végén persze a keresztesháborúknál, inkvizíciónál, könyvégetésnél, melegházasság tiltásánál és a pedofíliánál fog kikötni a derék nyitott elméjű. 
Mióta Orbán Viktor és kormánya egyértelművé tette álláspontját az elsősorban iszlám vallású embercsempész tömegcikkekkel kapcsolatban, azóta Allah követőit is megérti. Nyitott a vallásukra, érdeklődik, védi őket. Nem minden muszlim terrorista, ne legyünk előítéletesek! Zavarba hozza szegényeket a miniszoknyás női láb, mert nem ezt szokták meg, gondoljuk bele magunkat az ő helyükbe. Nem igaz, hogy a nőket a tevékkel tartják egyenértékűnek, ezt csak a Fidesz gyűlöletkampánya miatt gondoljuk így, ugyanis a többségük rendes muszlim.
Ha netán valaki "Allahu Akbár!" ordítással felrobbantja magát, vagy az Iszlám Állam felesküdött katonájaként késelget-baltázgat vonaton, belehajt egy többezer fős tömegbe hűtőkocsival/kamionnal, akkor annak sincsen köze az iszlámhoz. Ha századmagával nyomul be a hitetlen nők közé puncit tapizni, akkor fel kell hívni a figyelmet, hogy fehér, keresztény emberek is szoktak nőket fogdosni, a múltkor is olvasott egy esetről, úgyhogy ennek semmi köze a valláshoz.

Ettől függetlenül a legtöbb haladógondolkodó - elsősorban férfi - ateista. Az ő istenük a Tudomány, ami majd magyarázatot fog adni mindenre. A találmányok révén az ember eljut a földi mennyországba, végre örökre leomlanak az ezeréves társadalmi, szociokulturális berögződések és a begyöpösödött emberek általi haszontalan elvárások, amik mindenféle terhet (felelősség, kitartás stb) raknak a felvilágosult nyeszlett vállára.
Mindenki boldog lesz, fiatal, gazdag és örök életű. Egy kattintással, egy gondolattal ott terem minden mellettünk, amire szükségünk van, és még több is. Végre legálisan lehet majd valaki egy gyáva, beszari semmittevő, mert a virtuális térben mindez nem látszik.
A világ egyre globálisabb lesz, és megszűnik az éhezés, a szegénység, eltűnnek a társadalmi különbségek - hála a Tudománynak.

A felvilágosultak másik csoportja - jellemzően a nők - nem ódzkodnak a transzcendenciától. Sőt! Bele vannak buzulva a távol-keleti vallásokba. Jógázni, meditálni járnak, hisznek a reinkarnációban és a karmában. Félig spirituális jellegű, méregdrága szeánszokon tanulják, hogy az ego-mentes élet, mint elérendő végső cél keretében hogyan foglalkozzanak csak és kizárólag, folyamatosan saját magukkal és a nyomorukkal: keresik, képzik önmagukat, önismeretet, önérvényesítést gyakorolnak, szintet lépnek és megvilágosodnak - hetente minimum kétszer.
Ha a lépés mégsem úgy jön ki, ahogy azt szeretnék, akkor az a karmikus adósság, meg előző életben elkövetett bármi miatt van, természetesen, nem ők tehetnek róla. Még több önismeret, és minden rendbe fog jönni. Majd, egyszer.

Szórakozás, szabadidős programok

Pest belvárosi romkocsmák fullba, csövön.
Én nem vagyok hipszter.
Romos lokálok, bennük berendezett piszkosul drága termelői piacok, kézműves istentudjamicsodák, vásárok, esténként szar koncertek. Ezeken természetesen tudatos fogyasztás. Ügyeljünk a környezetre is!
Művészmozi!
Különböző belépős előadások, amiken komplett őrültek magyarázzák az emberekkel való helyes bánásmódot és a megfelelő módszerekkel történő gyereknevelést. Édes istenem, a macskáimat nem bíznám rájuk. Rángasd fel a földről a hajléktalant, hiába morog meg röfög, miután végre el tudott aludni ott, ahol három liter Homokgyöngye elfogyasztása után magába omlott, mert kell a napi jócselekedet. Így leszel hétköznapi hős!
Érzékenyítő workshopok. Milyen lehet arab menekültnek, kirekesztett cigánynak lenni? Milyen lehet a hontalanok élete? Ismerd meg őket ennyi meg annyi ezer forintért olyanoktól, akiknek az égvilágon semmi köze nincsen, nem volt, és nem is lesz ezekhez az emberekhez soha, mert esténként a hegyen, panorámaablakos lakásban eszik a Beluga kaviárt a szociális érzékenységükért kapott támogatásokból lenyúlt pénzből.
Facebookon szervezett közös jógázások; spontán kiülés, spontán beülés, spontán felülés, spontán piknik, spontán túra, spontán bármi. Jobb, ha sok idegennel találkoznak, azoknak még nincsen elegük a felvilágosult fantasztikus személyiségéből. Majd idővel.
Bánkitó Fesztivál. Kell még valamit mondanom, Ildikó?

Kávézás, olvasás

A haladógondolkodók, és itt elsősorban a női típusok (szexizmus!) előszeretettel osztanak meg közösségi oldalaikon a kávézási szokásaikat reprezentáló, viccesnek szánt - általában régi plakátok mintájára rajzolt - képeket, melyekből kiderül, hogy ők a kávét tulajdonképpen felfoghatatlanul nagyon szeretik, és reggel annyira szükségét érzik elfogyasztásának, hogy az minden másnál, de tényleg minden másnál előrébb való.
Ugyanez a helyzet az olvasással: szintén az onlájn megosztott képekből, státuszjelentésekből tudhatjuk meg, mennyire fontos dolog számukra az olvasás. Akár a hétköznapi utcai megjelenés rovására is mehet a megvásárolt könyvek mennyisége. Persze ha a sors valamilyen szerencsétlen játékaként egy ilyen hölgy lakására kerülünk, hamar észrevesszük a kontrasztot, mely a sugárzott imidzs és a minimum 253 db ruhával szarásig rogyasztott szekrénye között feszül.

Étkezési szokások

Sokan követnek közülük önmegtartóztató étrendet, ami elsősorban vegetarianizmust és veganizmust jelent. Büszke erre. Jó dolgában és kényelmében kell valami cél, amit elérhet, ha más nem akad, oszt mi sem lehetne ennél tökéletesebb és hasznosabb, mint a húsmentes életmód?
Nagyon finom, teljes kiőrlésű lenmag-, tönkölybúza-, zabpehely- és rizslisztből készült barnás-feketés színű, rendkívül biztató külsejű, cipószerű képződményekbe pakolt nyers zöldségkupac. Iszonyatosan durva húspótlékok: szója, tofu, búzahús(!).
"Búzaburger: A húsos hamburgerhez, húspogácsához hasonló, szemcsés, darabos állomány, ami szeletelhető. A szeletekből az összetevők nem hullanak ki. Jellegzetesen markáns, fűszeres sült íz." Nyami.
A húsevő ember agresszív és szorongóbb - mondja ezt a 20 éve vegán szociopata, aki 35 éves korára sem képes arra, hogy egy másik ember tartósan elviselje társaságát pár hónapnál tovább, akár mint barát, akár mint élettárs, és évente legalább kétszer szabályosan úgy kell összekaparnia őt a depresszióból valami nagyon bölcs spiritisztának.
Jó vegán éttermek a városban, hol vannak? Megmondja a vegán blogger! Csillagászati áron, tudatosan vásárolt, undorító kotyvalékokból készült kézműves ételek, elitkaja, végre Budapestre is betört a gasztroforradalom, nem hagyományos táplálkozás, street food.

Elfoglaltság

A haladógondolkodó mindig elfoglalt, állandóan el van havazva. Nincsen egy percnyi szabadideje sem; annyi, de annyi teendője van folyamatosan, hogy nagyon sok. Egyszerre száz, nem is! Ezerfélét kell csinálnia, és mindegyikkel lemaradásban van, pedig ő mindent megtesz a munkáért és a kötelezettségeiért.
Az, hogy a Facebookon/Instagramon/Tumblr-ön gyakorlatilag lehetetlenség olyan dolognak történnie, ami elkerüli a figyelmét, nem azért van, mert naponta órák hosszat képes meredt pofával görgetni-görgetni-görgetni az üzenőfalat, hanem bizonyára neki is szüksége van pihenésre a rengeteg hasznos cselekednivaló közepette.

Zenei ízlés

Pocsék.
Bármi, ami kicsit is ténylegesen, nem csak a felszínen elvontabb, depresszívebb, direktebb, és ezáltal jóval mélyebbre vihet, az már befordítós meg érfelvágós.
Ehelyett zenekari kíséret nélkül, akusztikus gitárral vernyákoló ismeretlen, külföldi művésznő bánkódik az élet nehézségein, szomorúan vagy keserédesen énekli meg valaki soha nem létezhető hiányát. Esetleg ugyanez az énekesnő boldog valami olyan élet-apró-örömétől, amit emocionálisan már egy hétéves mongolidióta kisgyerek is régen túlhaladott.
Teljesen, de tényleg teljesen ismeretlen amerikai, brit zenekarok, akik mindig úttörőek voltak, és behatárolhatatlan stílusú csörömpöléssel, búgással és zümmögéssel, kattogással, prüntyögéssel, csipogással, zsinnyegéssel, széteső gitárszólamokkal körítve közlik valamilyen úton-módon a saját, kényelmességből fakadó életképtelenségüktől átitatott, sekélyes nyomorukat, meg a szigorúan csak a fehér középosztályra vonatkozó nagyon bátor és merész társadalomkritikájukat. Egyszerűen zseniálisak, pedig nem ismeri őket senki. Viszont mindig csak az első albumuk a jó.
Etno-folk-funk-jazz nép- és világzenei alapokra írott, borzalmasan semmitmondó bulizenék.
Bohókásan kreatív nevű, tenyérbemászóan faszfejű magyar énekesek eszméletlenül gagyi zenével és olyan elképesztően béna, rejtélyesnek és művészinek szánt szövegekkel, hogy elolvasom, és legszívesebben felsírnék. Hagyjuk is.


Nagyjából ennyi tehát ezeknek a csodálatos, színes, egyedi személyiségeknek és szuverén, semmihez sem fogható, önálló, kritikus véleményük, világlátásuk főbb jellemzőinek összefoglalása nagy általánosságban.
Mint minden gonosz, csúnya és elvetendő általánosításnak, így ennek is biztosan vannak hibái, lehetnek ezek alól kivételek.


De tudjuk, hogy a kivétel mit erősít.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csinaldugy.blog.hu/api/trackback/id/tr8311610794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása